1 2 3 4 5

Březen 28, 2013 - O motivování zaměstnanců

Text byl převzat tak, jak se objevil na zivotvkorporaci.cz, autor neni znám. Pokud by se autor chtěl přihlásit k autorství, tak jej rád doplním.
---


O motivování zaměstnanců
Březen 28, 2013
Korporace
Komentáře: 34

Korporace má velmi sofistikovaný systém motivace zaměstnanců. Hlavním úkolem HR je udržet proletariát šťastný, výkonný a pokorný. Personalisté prožírají neskutečné prachy v kampaních, které mají dokazovat, že motivování zaměstnanců penězmi je přežitek.

Před měsícem se naše korporace zase jednou rozhodla, že potřebujeme vzpruhu. Nakopnout to, otočit kormidlo správným směrem a vyjet s lodí plnou jásajících lidí vstříc zapadajícímu slunci. Personalisti přes noc pobíhali po baráku a vylepovali plakáty. Jeden byl dokonce na vnitřní straně dveří od záchodu. Na všech byli strašně oškliví lidé, kteří prý pracují někde u nás a kteří se čistě náhodou potkali na chodbě, v kuchyňce anebo pod zdvižkou ve skladě. Jeden vždycky chápavě něco ukazoval tomu druhému v papírech a ten druhý měl výraz nevěřícího, který právě prozřel. Vše bylo doprovázeno vzletnými větami. Tři jsem si opsal:

          - Skvělý manažer vytváří prostředí, které zaměstnance motivuje ke zlepšování spokojenosti zákazníků.

          - Lidé, kteří jsou v práci šťastní, jsou těmi nejlepšími velvyslanci pro naše zákazníky, v které bychom mohli doufat.

          - Spojujeme zkušenosti z celé společnosti a vytváříme přelomové služby pro naše zákazníky.

Snad jen nešťastná shoda pokračující světové krize, chřipkové epidemie a pádu meteoritu v Rusku zabránila v raketovém nárůstu obratu a likvidace konkurence.

Další varianta je vzbudit v lidech dojem, že dělají důležitější práci, než je tomu ve skutečnosti. Můžou to být kecy o tom, že jezdit ještěrkou je v podstatě poslání, které zachraňuje svět, ale lepší je přejmenování jednotlivých pozic na něco, co lépe zní. Pak máte ve firmě spoustu managerů. Obchodní manager, Front office manager, Warehouse manager a podobně. U nás jsme došli až tak daleko, že se uvažovalo, že vrátný bude First contact manager.

Loni proběhl anonymní výzkum spokojenosti všech zaměstnanců. Papírový sešit a jeden sběrný box. Výsledky jsme nikdy neviděli. Po třech měsících jsme dostali zprávu, že Group HR manager odstupuje ze své pozice, protože se chce věnovat rodině. Letos se dotazník opakuje. Je opět anonymní, nicméně každý zaměstnanec má přiděleno své přihlašovací jméno a heslo. Už mi přišlo mailem sedm upozornění, že jsem tento nepovinný, anonymní dotazník nevyplnil.